24 Sep

Sf Fecioara Maria

Lucrarea sculptorului băimărean Mircea Rusu va ajunge în două zile la o congregaţie de călugăriţe romano-catolice din Pessano, Milano. Statuia cântăreşte 700 de kilograme şi a fost realizată din marmură albă de Carrara. Statuia Fecioarei Maria reprezintă un cadou pentru călugăriţele din Italia din partea comunităţii greco-catolice „Sfântul Anton" din Baia Mare şi a sculptorului Mircea Rusu. În urmă cu câteva luni, comunitatea greco-catolică din Baia Mare i-a cerut artistului să execute o lucrare care o reprezintă pe Maica Sfântă în mărime naturală, care urma să fie făcută cadou unei congregaţii de călugăriţe din Pessano, Italia. „Am salutat ideea comunităţii băimărene şi am decis să sprijin acest proiect. 

Lucrarea sculptorului băimărean Mircea Rusu va ajunge în două zile la o congregaţie de călugăriţe romano-catolice din Pessano, Milano. Statuia cântăreşte 700 de kilograme şi a fost realizată din marmură albă de Carrara.

Statuia Fecioarei Maria reprezintă un cadou pentru călugăriţele din Italia din partea comunităţii greco-catolice „Sfântul Anton" din Baia Mare şi a sculptorului Mircea Rusu.

În urmă cu câteva luni, comunitatea greco-catolică din Baia Mare i-a cerut artistului să execute o lucrare care o reprezintă pe Maica Sfântă în mărime naturală, care urma să fie făcută cadou unei congregaţii de călugăriţe din Pessano, Italia. „Am salutat ideea comunităţii băimărene şi am decis să sprijin acest proiect. Pentru a găsi marmura potrivită, am plecat, primăvara aceasta, în Italia, de unde am adus blocul de marmură potrivit pentru a realiza această statuie", explică sculptorul.

A lucrat la statuie două luni

Marmura statuară de Carrara este extrem de scumpă şi rară, fiind cea mai apreciată din Europa. „Am privit lucrarea ca pe o reală provocare. Când statuia a fost dezvelită la Biserica «Sfântul Anton» şi am văzut oameni rugându-se la ea, după ce a fost sfinţită, am ştiut că mi-am dus la bun sfârşit misiunea", arată Mircea Rusu.

În această dimineaţă, statuia de 700 de kilograme a fost ambalată şi trimisă spre destinaţie, în Italia. „Mă bucură mult faptul că am putut fi de folos şi că am reuşit să facem acest cadou pentru călugăriţele din Italia. Încet, biserica noastră devine cunoscută, şi nu doar în oraş sau judeţ, ci şi peste graniţele ţării", spune preotul bisericii „Sfântul Anton", Simion Mesaroş.

Expoziţie în biserică

Colaborarea dintre artistul Mircea Rusu şi comunitatea greco-catolică a Bisericii „Sfântul Anton" din Baia Mare nu se încheie însă aici. „Deocamdată, am făcut doar altarul. Urmează Drumul Crucii, precum şi un basorelief de mari dimensiuni şi alte câteva statui în marmură. Pentru un artist, nu poate exista satisfacţie mai mare decât faptul că mii de oameni admiră creaţiile sale, mai cu seamă că acestea constituie principalele elemente ale bisericii", încheie artistul.

Biserica Greco-Catolică „Sfântul Anton", recent construită, a fost inclusă în circuitul turistic al oraşului de pe malul Săsarului. Mircea Rusu a expus, de-a lungul anilor, lucrările sale în întreaga lume şi a predat artele plastice la o universitate din America de Sud. Acum, este profesor la Universitatea de Nord din Baia Mare.

Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2015 06:37
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Mai multe din această categorie: « Sf Anton de Padova Sfânta Maria cu copilul Isus »

Lasă un comentariu

înapoi la partea de sus