24 Sep

Altar

Sfârşitul lunii octombrie a adus pentru credincioşii greco-catolici din Baia Mare un nou simpozion dedicat episcopilor acestui cult, care au fost arestaţi în anul 1948 de către acoliţii regimului comunist. Manifestările acestui eveniment au avut loc în Biserica "Sfântul Anton de Padova", situată pe strada Victoriei din municipiu.  Aici, în cadrul deschiderii oficiale a lucrărilor celei de-a V-a ediţii a simpozionului "Arestarea Episcopilor - 1948", a fost inaugurat şi binecuvântat noul altar. Acest moment s-a petrecut vinerea trecută de la ora 17.00, odată cu oficierea unei Liturghii comemorative de către un impozant sobor de preoţi.

Sfârşitul lunii octombrie a adus pentru credincioşii greco-catolici din Baia Mare un nou simpozion dedicat episcopilor acestui cult, care au fost arestaţi în anul 1948 de către acoliţii regimului comunist. Manifestările acestui eveniment au avut loc în Biserica "Sfântul Anton de Padova", situată pe strada Victoriei din municipiu.

 

         Aici, în cadrul deschiderii oficiale a lucrărilor celei de-a V-a ediţii a simpozionului "Arestarea Episcopilor - 1948", a fost inaugurat şi binecuvântat noul altar. Acest moment s-a petrecut vinerea trecută de la ora 17.00, odată cu oficierea unei Liturghii comemorative de către un impozant sobor de preoţi.

        Altarul poartă semnătura sculptorului băimărean Mircea Cornel Rusu, cel care mai are în această biserică un lucrare impresionantă - un crucifix cioplit în lemn, pe care este aşezat chipul lui Isus, despre care artistul spunea că "este un Isus viu, care stă de vorbă cu cei care vin să se roage la picioarele Lui". Noua lucrare, care şi-a găsit locul în Biserica "Sfântul Anton de Padova" sub forma altarului, a fost realizată în decursul a şase luni şi cântăreşte câteva tone. Părintele Simion Mesaroş, parohul de la "Sfântul Anton", a mărturisit că ideea acestei opere de artă s-a născut la mai puţin de zece zile după ce artistul Mircea Rusu a pus în biserică lucrarea "Marele Crucifix". "Am trecut imediat la procurarea blocurilor de marmură şi lucrul a început de îndată. O echipă de consiliere constituită în cadrul parohiei a ţinut legătura cu artistul pe toată durata execuţiei lucrării", a spus părintele Simion Mesaroş.

• Altarul înfăţişează mormântul lui Iisus

        Lucrarea este cioplită în marmură şi înfăţişează mormântul în care a stat Isus Cristos şi cuprinde mai multe planuri simbolice. Partea de jos reprezintă mormântul în care Isus a stat îngropat trei zile. Partea de mijloc sugerează piatra uriaşă care a fost răsturnată peste mormânt, iar în jurul ei se poate observa giulgiul de înmormântare ca dovadă a învierii. Partea centrală superioară, chivotul, îl reprezintă pe Cristos - viaţa, pe Isus Euharisticul. Peste acest chivot, artistul a aşezat două mâini în rugăciune care ţin în ele o cruce. Acestea simbolizează întreaga omenire care-l înconjoară pe Cristos, iar crucifixul care tronează asupra ansamblului este semnul biruinţei vieţii asupra morţii.
"Privind acest altar, actualizăm catavasiile învierii: «Că din moarte la viaţă şi de pe pământ la cer, Cristos ne-a trecut pe noi». Această operă nu are doar darul de a ne delecta privirea. Ea are menirea de a-i face pe cei care o privesc să-şi îndrepte gândurile spre Dumnezeu. Fapt care face ca lucrarea maestrului Rusu să se ridice mult deasupra unor opere de artă înscrise strict în spaţiul «artei pentru artă»", a precizat părintele Mesaroş.

• Lucrare cu caracter ecumenic

          Părintele Simion Mesaroş a mai spus că această lucrare, unică pentru spaţiul lăcaşelor de cult, cel puţin din România, înglobează un element de care omenirea de astăzi are nevoie vitală, şi anume ecumenismul. "Blocurile de marmură au fost încărcate şi transportate, din depozit până la atelierul de lucru, de către muncitorii de pe şantierul Catedralei Ortodoxe «Sfânta Treime». Apoi, artistul Mircea Rusu a fost ajutat, pe toată durata execuţiei lucrării, de către Lazi Daci, un bun credincios adventist. Transportul unor elemente componente ale altarului, de la atelier la biserică, a fost asigurat de maşinile mai multor vecini ai artistului, care sunt maghiari, de confesiune reformată", a conchis părintele Simion Mesaroş.

 

Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2015 06:40
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Mai multe din această categorie: Sf Anton de Padova »

Lasă un comentariu

înapoi la partea de sus